5 подробности Facebook иска, че не бива да давате

Facebook е свързан с това да улесните споделянето на живота си с приятелите и семейството си. За съжаление, има само някои неща, които не бива да споделяте онлайн. Тези битове информация могат да ви изложат на опасност от кражба на самоличност, загуба на работа или причиняване на други големи главоболия. Ще покрием пет от най-големите нарушители, които просто трябва да оставите на мира.

Преди да стигнем до тези, обаче, това е подходящ момент да ви напомним, че Facebook има редица контроли за поверителност, за да ограничи това, което определени хора могат да видят за вас. Ако зададете правилно тези контроли, можете да отстраните много проблеми. Следвайте нашите стъпка по стъпка инструкции, за да не оставате непознати и сополи извън профила си във Facebook. След като направите това, продължете да четете, за да разберете какво все още не трябва да публикувате във Facebook.

1. Вашият телефонен номер

Добре е да избягвате да имате номера на дома си или мобилния си телефон на страницата си във Facebook. Измамници, сталкери и дори крадци на самоличност могат да използват тази информация, за да ви съсипят деня.



Не само това, но хората, които имат номера на вашия мобилен телефон, който не е трудно да намерите онлайн, могат да го използват, за да ви търсят във Facebook. Това означава, че всеки брой странности може да получи достъп до информацията на вашата страница във Facebook.

Един изследовател по сигурността, Реза Моаяндин, направи крачка напред и установи, че дори не е необходимо да знае конкретен телефонен номер. Той написа сценарий, за да генерира всяко възможно число в САЩ, Великобритания и Канада.

След това той изпрати номерата във Facebook и получи информация от милиони профили, които имат лоши настройки за поверителност. Ако искаше, той можеше да се обърне и да продаде информацията на черния пазар на хакери, които изграждат и продават “fullz” или пакети с информация за идентичност.

Има моменти, в които искате да дадете своя телефонен номер във Facebook, като например включване на двуфакторна автентификация. Научете защо включването на двуфакторно удостоверяване е добра идея. Ако все пак дадете своя телефонен номер на Facebook, трябва да сте сигурни, че го скривате във вашия профил

Отидете във Facebook и кликнете върху името си в горната част на страницата. Когато страницата на потребителския ви профил се зареди, щракнете върху раздела „About“ точно под изображението на корицата. Отидете на „Контакт и основна информация“ в лявата колона и кликнете върху хипервръзката, която казва „Добавете мобилен телефон. “

Кликнете върху иконата за избор на аудитория вдясно, която е силует от двама души и я променете на „Само аз.“ Сега никой освен вас не може да види телефонния ви номер и той няма да се покаже при търсения.

2. Вашият домашен адрес

Почти всеки човек, който се опитва да открадне самоличността ви или да ви ограби къщата, може да се възползва от познаването на домашния ви адрес. Бъдете сигурни, че никоя от тази информация не се вижда навсякъде във вашия Facebook профил.


небезопасни телефонни номера

Следвайте указанията в последния раздел, за да влезете в секцията „Контакт и основна информация“ на вашата информация за профила. Потърсете „Добавяне на вашия адрес“ и кликнете върху хипервръзката, ако има адрес там, изтрийте информацията. След това кликнете върху „Запазване на промените“.




Едно друго място, за което може да не мислите за това, че адресът ви е, е в процес на събития. Ако създадете събитие, то вероятно ще има вашия адрес, така че хората да знаят къде да отидат. Ако това случайно се зададе на Public, тогава всеки може да го види. Или изтрийте събитието веднага след случилото се, или кажете на присъстващите да ви съобщят за адреса.

Не забравяйте да проверите отново историята си, за да се отървете от всички стари събития или публикации, в които има свой адрес. Научете как да намерите и да се отървете от тази информация, като използвате функцията на Log Log във Facebook.

3. Всичко, свързано с работата

Опитайте се да не оставяте никаква информация във вашия Facebook, която разкрива къде работите. Не е нужно просто да се притеснявате за крадци за самоличност, когато става въпрос за вашата работа.

Ако някой от работното ви място се опита да търси служители във Facebook, тогава може да намери нещо, което не им харесва. По същия начин, ако хакерите искат да разберат към кого да се насочат, ако искат да проникнат в компютрите на работното ви място, социалната медия ще бъде първата им спирка.

Тип бонус:Ако се притеснявате от колегите или работодателите, които пълзят във вашия Facebook профил, разберете как да ги предпазите да виждат определени публикации.

Отново можете да използвате инструментите за времева линия на Facebook, за да направите сканиране на миналите си публикации. Премахнете всяка информация за текущата си работа, особено ако има оплакващо естество.

Ако имате публикации за предишни задачи, може да искате да премахнете и тези. Сегашен колега или ръководител, който решите да приятел, може да ги види и това може да оцвети тяхното мнение за вас.

4. Състоянието на вашата връзка

Включването на състоянието на връзката ви във вашата страница във Facebook просто кани неудобство. Броят на „харесвания“, които може да получите от хората, след като промените статута си от „женен“ на „сложно е“, ще ви изтръгне.

Тип бонус: Имате няколко публикации и снимки, които искате да запазите с приятелите и семейството си? Ето най-важното щракване в настройките ви за поверителност във Facebook.

Определени състояния на взаимоотношенията също са равенство за киберстакерите. В един момент дори имаше приложение за Facebook, което да ви уведоми, ако приятелите, на които сте подали сигнали, променят състоянието на отношенията си с „единични“.

Не забравяйте измамниците там, които са се специализирали в сладки измами. Те използват социални медии, имейли и сайтове за запознанства, за да създадат романтична връзка с вас и след това да ви измамят от пари. Не искате те да виждат, че сте сами във Facebook и да получавате идеи.

По-лесно е просто да премахнете изцяло състоянието на връзката си. Върнете се в секцията „Всичко за“ във вашата времева линия, щракнете върху „Семейство и отношения“ и кликнете върху „Редактиране“ до състоянието на вашата връзка, за да го превключите от „Обществено“ в „Приятели“, „Само аз“ или „Персонализирано“. Превключване до „Приятели“ или „Само аз“ ще премахне информацията от вашата времева линия.

Позволете на хората да разберат за промените във вашата връзка по естествен начин и не признават пасивно състоянието на вашата връзка чрез „харесвания“ и коментари.

5. Твоят рожден ден

Когато се регистрирахте за Facebook, той поиска датата ви на раждане. Това едновременно потвърждава, че сте по-големи от 13 години, и така Facebook може да напомни на приятелите ви да ви пожелаят честит рожден ден.

За съжаление, вашите данни за раждане са информация, от която крадците за самоличност ще се нуждаят, ако искат да се преструват, че сте вие. Не искате тази информация да е публично достъпна.

Във вашия Facebook профил щракнете върху името си в горната част. След това под основната снимка кликнете върху „About“. Под „About“ в лявата колона изберете „Contact and Basic Info“.

До „Дата на раждане“ кликнете върху иконата „Редактиране“. След това щракнете върху иконите за избор на публика за деня и годината и изберете „Само аз.“ След това кликнете върху бутона „Запазване на промените“.

Бонус: Вашите данни за плащане

Facebook е безплатен, но все пак иска номера на вашата кредитна карта. Добавянето на вашата финансова информация ви позволява да купувате карти за подаръци и други продукти направо от уебсайта. Колко удобно!

Разбира се, един от най-добрите начини случайно да заредите кредитната си карта за нещо може да бъде да оставите отворения си профил във Facebook на домашния си компютър. Член на семейството или приятел на шега във вашия дом може да го използва, за да харчи пари за нещо чрез Facebook. Не искате това да се случи, нали?

Отворете Facebook, щракнете върху триъгълника нагоре в горния десен ъгъл и изберете „Настройки“. В лявата колона изберете „Плащания“ и след това вдясно отидете на раздела „Настройки на акаунта“. Можете да видите дали имате запазена информация за плащане и да я премахнете.