Вижте какво Google проследява за вас и научете как да го изтриете

Вече знаем, че компании като Facebook проследяват нашите дейности както онлайн, така и офлайн. Нещата, които обсъждаме, реклами, върху които кликваме, и уебсайтове, които посещаваме, са регистрирани и се продават на най-високия участник в търга за приходи от реклама. Facebook обаче не е сам.

Един от най-големите колекционери на данни в интернет е Google и за разлика от Facebook, той е добър в това, което прави. Толкова хубаво, всъщност, че успя да избегне много скандали с данни, които тормозиха репутацията и достоверността на Facebook.

Google, въпреки навиците си, все още има добра репутация на технологична компания.



Но това не означава, че е имунизиран срещу същите алчни тактики, които другите фирми извличат. Google все още поддържа раздели на вашето местоположение, проследява историята на търсенията и изгражда дигитален профил въз основа на навиците ви при сърфиране.

Ако не друго, по-добре е да събирате данни, отколкото някога е бил Facebook, и достатъчно умен, за да знаете кога да мълчите.

Като се има предвид, че е възможно да потърсите и изтриете повечето от данните, които Google има върху вас. За разлика от Facebook, тези настройки не са много трудни за намиране - но е важно да знаете къде и какво да търсите, когато пречиствате лични данни.

Ето защо ще преминем над навиците на Google за проследяване на данни и как можете да премахнете всяко парче от вашия цифров отпечатък.

Как да намерите и изтриете личната си информация от Google

Google предоставя на потребителите достъп до личните им данни чрез две основни страници: вашата Страница с профил на Google и Google My Activity,

Тези страници са мястото, където управлявате настройките за събиране на данни, както и преглеждате историята на личните си дейности. Бъдете готови: имамного на данните, съхранявани тук. В зависимост от това какво искате да изтриете, ще трябва да подходите по различен начин към всяка страница.

Преди да продължим напред, ще искате да проверите дали сте влезли в Google. Ако нямате акаунт в Google или не сте влезли в профила си, вашите данни се съхраняват локално под формата на бисквитки.

Всичко, което ще трябва да направите, за да изчистите личните си данни в този случай, е да изтриете бисквитките от вашия браузър. За повече информация можете да докоснете или щракнете тук, за да видите нашето ръководство за това как да изтриете бисквитките - независимо кой браузър използвате.

След като бисквитките се изчистят, можете да получите достъпНастройки в долния десен ъгъл на началната страница на Google и кликнете върхуВашите данни в търсенеза да коригирате как сайтът проследява вашата дейност.

Ако в момента сте влезли в профила си в Google, ще имате достъп до страниците, които споменахме по-горе. От началната страница на Google докоснете или кликнете върху снимката на потребителския ви профил в горния десен ъгъл и кликнете върху синьото поле, което гласиПрофил в Google,

Тук ще имате достъп до лични данни. За достъп до лична информация като вашето име, рожден ден и телефонен номер, щракнетеЛична информацияот лявата страна на лентата. Можете да редактирате или изтривате данни на тази страница - включително информация с обществено разположение, като щракнете върхуОтидете за About me.

Как да намерите и изтриете историята си на търсене от Google от уеб и приложения

Историята на търсенето ви с Google е хлябът и маслото на платформата за приходи. Това са данни, които рекламодателите купуват на едро, за да им помогнат да насочат материали за бъдещи купувачи. В допълнение към рекламодателите много приложения използват тази история, за да предоставят подходящо съдържание и препоръки.


най-добрата програма за деинсталиране

От същотоПрофил в Google страница, можете да получите достъп до тази информация, като щракнете върху Данни и персонализация. На тази страница ще имате достъп доКонтроли на дейността, което ви позволява да коригирате как Google събира вашите данни напред.




Въпреки че всичко това е добре и добре, ние сме тук, за да чистим къща, така че ще искаме да превъртите надолу страницата до Дейност и времева линия и щракнетеМоята активност,

Следващата страница е център за всички опции, свързани с дейности. За да се отървете от историята на търсенията, можете да превъртите през записите на Google за елементи, които искате да премахнете, и щракнете върху3 точки бутон от дясната страна на всеки елемент. Ако не искате да преминете през всеки елемент поотделно, можете да използвате бутона за търсене в горната част, за да филтрирате по дата или продукт на Google.


основни приложения за Windows 10

Как да намерите и премахнете историята на местоположението и времевата линия от Google




Да се ​​върнем къмДанни и персонализация страница под Google акаунт. Тук има меню, върху което можете да кликнете при повикванеTimeline, Това ще ви отведе до карта, показваща всяко място, на което сте били с включени услуги за местоположение.

Червените точки на картата представляват чести или значими места. Щракнете върху червена точка, за да разгледате елемент, и щракнете върхуикона за боклук, за да го изтриете.Ще трябва да преминете през всеки запис, докато картата не бъде изчистена, тъй като няма опция за групово изтриване.

След като изчистите картата, можете да коригирате настройките си за проследяване на местоположението обратно наКонтроли на дейността страница. Превъртете надолу доИстория на местоположенията и изключете превключвателя.

Как да намерите и изтриете гласовата активност на Google

На Моята активност страница, кликнете върхуДруга дейност в Google.Превъртете надолу, докато стигнетеГласова и аудио активност,

Кликнете върху връзката и ще бъдете отведени до страница, подобна на тази за историята на търсенията. Можете да превъртате и изтривате отделни елементи на гласова активност тук, както и да променяте настройки за гласова и звукова активност, така че да не се събират бъдещи данни.

Как да намерите и премахнете данните на устройството и достъпа до приложението

Както преди, на Моята активност страница, кликнете върхуДруга дейност в Google, Кликнете върхуИнформация за устройството, и ще бъдете преместени на друга страница с активността на данните на вашето устройство, където можете да изтриете отделни елементи.

Можете също да премахнете способността на Google да споделя данни от устройството си с приложения, като посетите настройките за сигурност от Профил в Google, В това меню щракнете върхуСигурности превъртете надолу до приложенията на Google с достъп до акаунта. КликнетеУправление на достъпаза да посочите от кои приложения искате да премахнете достъпа.

Как да намерите и изчистите историята на търсенето си в YouTube

Поради собствеността на Google върху YouTube информацията, споделена между двете платформи, е дълбоко интегрирана. За достъп до историята на търсенето и гледането в YouTube, върнете се къмМоята активност страница и кликнете върхуДруга дейност в Google,

Превъртете надолу доИстория на гледане на YouTubeиИстория на търсенето в YouTube, Както преди, можете да превъртате и изтривате отделните си елементи на активност, както и да променяте настройки за търсене в YouTube и активност за гледане, така че да не се събират бъдещи данни.

Как да попречим на Google да ви следи завинаги

След като срещнете и изтриете всяко парче от историята на търсенето с Google, следващият ви приоритет трябва да бъде предотвратяване на платформата да ви следи повече. Споменахме заКонтрол на дейността менюто няколко пъти в този урок, но това е мястото за постоянно коригиране на настройките на акаунта за поверителност.

Отидете наКонтрол на дейността и преминете през всеки елемент от менюто, за да видите какво проследява Google. Тук ще имате възможност да поставите на пауза всяка функция, като щракнете върху зеления плъзгач в долния десен ъгъл на всяка категория. Това ще спре проследяването на Google и ще настрои акаунта ви да бъде възможно най-личен с услугата на Google.

Имайте предвид, че промяната на тези настройки ще премахне персонализираните препоръки и съответната реклама от търсенията ви с Google. Резултатът ще бъде преживяване с чист лист, което продължава, докато не включите отново настройките.

Както можете да видите, въпреки постоянното присъствие на Google, поверителността с платформата не трябва да е минало. Всичко, което трябва да направите, е да навигирате в някои менюта за настройки и да се върнете към сърфирането в мрежата, без да бъдете проследявани. Е, поне от това, което виждаме.